Нове Положення про атестацію педпрацівників стане чинним у повному обсязі з 1 вересня

Звертаємо увагу керівників закладів освіти, атестаційних комісій та педагогічних працівників, що затверджено нове “Положення про атестацію педагогічних працівників” (наказ МОН від 09 вересня 2022 р. № 805, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року).

Вказаний наказ МОН №805 та, відповідно, нове Положення про атестацію педагогічних працівників стануть чинними з 1 вересня 2023 року. Але важливий пункт про зарахування атестації у разі успішного проходження сертифікації діє вже зараз, про це піде мова нижче.

Понад два роки освітяни з нетерпінням очікували на ухвалення цього Положення (бо проєкт документа був доступний ще у 2020 році, а його громадське обговорення у новій редакції, до якого Служба освітнього омбудсмена надавала пропозиції, завершилося ще у жовтні 2021 року). Прийняття документа допоможе захистити права педагогічних працівників під час проходження атестації, зокрема за результатами успішної сертифікації.

Цей наказ вже офіційно оприлюднений на сайті чинного законодавства zakon.rada.gov.ua та на сайті Міністерства освіти і науки України. Тому, попри те, що нове Положення набирає чинності з 1 вересня 2023 року, вже зараз керівники закладів освіти, атестаційні комісії та педагоги можуть із ним ознайомитися й розпочинати планувати та готуватися до атестаційних процедур на наступний навчальний рік з урахуванням нормативних змін. Адже атестаційні комісії створюються щорічно до 20 вересня, а щорічно до 10 жовтня керівники подають до атестаційних комісій списки педагогічних працівників, які мають пройти чергову атестацію.

Також наполегливо звертаю увагу керівників закладів освіти, членів атестаційних комісій та педагогічних працівників, які в цьому році проходять атестацію, що у наказі МОН від 09 вересня 2022 р. №805 є дуже важливий підпункт, який набирає чинності з дня офіційного опублікування цього наказу, тобто діє вже зараз. Це підпункт 3 пункту 3, який визначає, що педагогічним працівникам, котрі до набрання чинності цим наказом успішно пройшли сертифікацію і мають чинні сертифікати (одноразово протягом дії сертифіката), проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації із присвоєнням наступної (збереженням присвоєної) кваліфікаційної категорії, педагогічного звання.

До освітнього омбудсмена неодноразово надходили скарги від педагогічних працівників, які успішно пройшли сертифікацію, але яким атестаційні комісії відмовляються зараховувати успішну сертифікацію як атестацію та присвоювати відповідну кваліфікаційну категорію або педагогічне звання. Члени атестаційних комісій примушували педагогів, які вже пройшли дуже серйозні іспити та отримали сертифікат про успішне проходження сертифікації, додатково підтверджувати свою фаховість звітами, проведенням відкритих уроків та іншими заходами. Це було незаконно із моменту набуття чинності Закону України “Про освіту”, де у статті 51 прямо сказано, що “успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником”.

Я вже неодноразово наголошував у роз’ясненнях на сайті освітнього омбудсмена, що такий примус є порушенням прав педагогічних працівників. Також неодноразово у різних форматах, включаючи офіційні звернення, звертався до МОН щодо внесення відповідних змін до законодавства та розробки нового Положення про атестацію, адже деякі атестаційні комісії саме використовуючи правову колізію в законодавстві, послуговувалися чинним застарілим Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, а не Законами України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту” й порушували право педагогічних працівників на зарахування успішної сертифікації як атестації.

Тому всі атестаційні комісії під час здійснення процедури атестації педагогічних працівників вже зобов’язані враховувати цей пункт без відмовок.

Також принагідно хочу нагадати, що зарахування успішної сертифікації має здійснюватися без додаткового вивчення педагогічної діяльності вчителя. Тепер пункт 13 розділу 1 нового Положення усуває нормативну прогалину, яка дозволяла атестаційним комісіям неправомірно вимагати проводити додаткові заходи перевірки педагогічних працівників, які успішно пройшли сертифікацію.

джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту