Як отримати грант на сад чи теплицю за програмою єРобота?

Влада зацікавлена у зростанні кількості успішних фермерів в Україні. Тож, щоб допомогти людям почати власну справу у цій галузі, Кабмін започаткував урядову програму безповоротних грантів єРобота. З їхньою допомогою можна заснувати сад, виноградник, ягідник чи теплицю. Від запуску програми у липні минулого року держава вже схвалила 98 грантів на понад 472 мільйони гривень.

Щоб отримати грант від єРобота за програмою “Свій сад”, треба обирати лише рослини, які є у переліку Міністерства аграрної політики: ознайомитися з ним можна на сайті відомства.

Сума фінансування залежатиме від того, що саме плануєте садити. Найбільше коштів — до 400 тис. грн за гектар — можна залучити, якщо вирощуватимете лохину, чорницю, груші чи яблука. Найменше — до 140 тис. грн за гектар — Уряд інвестує у висадку смородини, обліпихи, сливи чи вишні. Програма “Своя теплиця” не обмежує у виборі рослин для вирощування.

Можна обирати все, що підходить для теплиць: від овочів та ягід, до зелені та квітів.

В умовах гранту є чіткі вимоги щодо площі проєктів. Зокрема, сад має бути не меншим за 1 гектар, проте й не більшим за 25 гектарів. Теплицю можна проєктувати площею від 0,4 до 2,4 гектара. Залежно від розміру, допомога уряду може сягати від 2 до 7 млн. гривень.

Також за умовами обох програм держава покриває 70% вартості проєкту, ще 30% коштів має додати сам фермер. Для отримання гранту потрібно подати заявку на порталі “Дія”. Якщо грант на сад, то до заяви необхідно буде додати ще план насаджень. Для отримання гранту на теплицю — потрібно розробити проєкт будівництва модульної теплиці, його також треба буде додати до заяви на порталі “Дія”.

Якщо власник саду чи теплиці дотримався всіх умов програми, повертати отримані від держави гроші — не потрібно.

Вимог лише кілька: створити необхідну кількість робочих місць та вести діяльність визначений час. Також потрібно вчасно сплачувати податки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту