Інформація для підприємців: «пожежна декларація» на об’єкт, як її подати та зареєструвати?

Працівники Вараського районного управління проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу із підприємцями району, як не допустити, щоб їх бізнес «згорів» та як без порушення чинного законодавства здійснювати господарську діяльність.

Дану роботу рятувальники проводять під час відпрацювання населених пунктів систематично. Адже через нехтування правилами пожежної безпеки, зекономивши на заходах з безпеки, у вогні «несподіваної» пожежі можна втратити весь бізнес, товар, майно, будівлі, тощо. Подібні випадки трапляються щороку, як у Вараському району, так і в області.

У зв’язку з цим закликаємо організації та приватних підприємців дотримуватися норм чинного законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Згідно із ч. 2 ст. 57 Кодексу цивільного захисту України (КЦЗ), початок роботи новоутворених підприємств і початок використання суб’єктами господарювання об’єктів нерухомості (будівель, споруд або їх частин) здійснюється на підставі поданої та зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки (далі – Декларація).

Декларацію потрібно подавати для реєстрації до територіального відділення Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Передбачене як безпосереднє подання, так і подання через адміністратора. Зареєструвати її (або обґрунтовано відмовити в реєстрації) повинні протягом 10 календарних днів із моменту отримання. Процедура реєстрації декларації безкоштовна.

Що ж буде, якщо почати використовувати об’єкт не зареєструвавши декларації? У ч. 5 ст. 57 КЦЗ сказано, що суб’єкт господарювання може використовувати об’єкти лише з моменту реєстрації декларації.

Завдяки Закону № 5404, КУпАП доповнено ст. 175-2, згідно з якою провадження діяльності підприємцями та підприємствами без зареєстрованої декларації (звичайно ж, лише в тому випадку, коли реєстрація декларації обов’язкова) тягне за собою накладення штрафу – від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550,00 грн. – 3400,00 грн.).

За довідковою інформацією просимо звертатися в консультаційний центр Вараського районного управління Головного управління ДСНС України у Рівненській області за адресою м. Вараш, вул. Правика, 1, або ж скористатися онлайн-сервісом через сайт ДСНС України за посиланням https://e-services.dsns.gov.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту