Обережність не завадить: похід до лісу

Рятувальники Рівненщини закликають громадян бути обережними під час походів до лісу

Тепла осінь – сприятливий період для відпочинку на природі та масового виїзду до лісу по збору грибів. У зв’язку з чим до рятувальників почастішали дзвінки від людей, що заблукали у лісі з проханнями про допомогу.

Співробітники ДСНС у свою чергу інформують лісівників, вказуючи приблизне місцезнаходження людини і її швидко знаходять. Хоча трапляються випадки коли людину можуть шукати і декілька днів.

Тому, шановні громадяни, навіть якщо ви добре знаєте місцевість, куди направляєтесь, не треба нехтувати правилами безпеки на природі. Ретельно подбайте про підготовку до прогулянки в ліс.

Повідомте про те, куди ви збираєтеся. Обов’язково подбайте, щоб ваш мобільний телефон був заряджений.

Візьміть собі за правило – перед подорожжю або походом у ліс, переглянути карту або хоча б намалювати від руки план місцевості й запам’ятати орієнтири.

Надягніть зручний одяг і взуття, що відповідає місцевості й погоднім умовам. Потрібно пам’ятати – погодні умови можуть змінюватися дуже швидко.

Одягайтесь у яскравий кольоровий одяг – він буде більш помітним у випадку вашого пошуку.

Переконайтеся, що все ваше спорядження у відмінному робочому стані. Якщо ви сумніваєтеся брати ту або іншу річ, пам’ятайте – зайвий вантаж буде вам заважати.

Правильна поведінка у лісі забезпечить вам безтурботний відпочинок

Якщо йдете до лісу із друзями, подавайте одне одному сигнали, щоб не загубитися: перегукуйтесь, плескайте у долоні.

Намагайтеся запам’ятовувати свій шлях або робити для себе помітки.

Тримайся подалі від диких тварин, особливо від їхніх дитинчат — поруч із ними обов’язково будуть дорослі тварини. Небезпечним може виявитися не лише вовк або дикий кабан, але й олень, лось, лисиця.

Уважно дивіться під ноги, обдивляйся впалі дерева та колоди перед тим як сісти відпочити — там можуть бути змії.

Якщо заблукали:?

  • яку звернули увагу (повалене дерево, зламана гілка) і спробуйте знайти до неї дорогу;
  • прислухайтеся— можливо, ваші друзі або батьки зовсім поруч;
  • пам’ятайте: мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща; а моху найбільше з північного боку. Але щоб скористатися цими прикметами, треба звернути увагу, у якому напрямі ви йшли із самого початку.
  • якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево – погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися.

Пам’ятайте! Діти не будуть покарані за те, що заблукали. Були випадки, коли діти ховалися від шукачів через те, що боялися бути покараними. Необхідно кричати на шуми, що лякають їх. Якщо це звірі, вони злякаються та підуть геть. Це також допоможе швидше знайти їх тим, хто буде їх шукати.

Чого не слід робити?

  • пити воду з річок та озер. Найбільш надійні джерела води – струмки. Поблизу місць, де ви побачите мертвих рибу чи тварин, взагалі не можна навіть мити руки;
  • затримуватися біля поламаних дерев. Вони спираються одне на одне і можуть впасти, особливо під час вітру;
  • ходити біля болота. Болотною водою також не можна користуватися. Поблизу болота, як правило, водиться багато гадюк;
  • контактувати із дикими тваринами. У людей і тварин (олень, лисиця) близько 150 спільних хвороб. Тварини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподіванкою або захищають своє потомство. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати як засіб захисту вогонь або стукати палицею об дерево;
  • залишати їжу у вашому наметі або поряд з місцем вашого відпочинку;
  • ховатися під високими деревами та залишатися на галявині під час зливи з блискавкою, бо блискавка може вдарити у найвище місце.

Дотримуйтесь цих простих, але важливих рекомендацій і прогулянка, чи відпочинок у лісі будуть для вас безпечними!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту