Вибухонебезпечні предмети: будьте пильними

Піротехнічним підрозділом аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Рівненській області щотижня здійснюються виїзди на знешкодження вибухонебезпечних предметів часів минулих світових війн, які громадяни знаходять у найрізноманітніших місцях на території області.

До них відносять: артилерійські снаряди, реактивні та інженерні міни, авіабомби, детонатори, ручні гранати, набої різних видів.

Вибухонебезпечні предмети, які вже багато десятиліть знаходяться в землі становлять таку ж РЕАЛЬНУ загрозу життю людини та оточуючих, як і сучасні боєприпаси.

Їх можна виявити на землі у лісі, на полі після розмиву ґрунту дощовими водами, на дні водойм, під час земляних робіт, тощо.

Якщо вибуховий снаряд пролежав в землі десятки років і не вибухнув, це не означає, що він безпечний. Вибухова речовина стає більш небезпечною та може вибухнути навіть від тертя, іскри чи удару.

Якщо ви натрапили на невідомі предмети, що ззовні схожі на вибухонебезпечні необхідно дотримуватись певних правил, щоб уберегти від небезпеки себе та оточуючих, а саме:

  • не чіпайте, не рухайте знахідку;
  • зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;
  • відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
  • відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;
  • припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;
  • організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;
  • про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити до Cлужби порятунку «101», чи до поліції за номером «102».

Запам’ятайте! Виявлений вибухонебезпечний предмет, не можна торкатися – це дуже небезпечно.

 

Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту